Alaska 4 all
Vervoer + Autohuur
Alaska Wildlife
Alaska N.P.
Inside Passage/Ferry
Alaska Excursies
Alaska Slideshow
Veelgestelde vragen
Alaska Links
Meer Informatie

Alaska's Nationale Parken

Alaska telt 8 Nationale Parken die worden beheerd door de National Park Service. Op deze site een korte beschrijving van de meest toegankelijke, en daardoor meest bezochte parken. 

Denali National Park

Denali NP is het bekendste en meest toegankelijke park. De ingang aan de George Parks Highway is per auto en per trein te bereiken vanuit Anchorage en Fairbanks. Denali NP is groter dan de staat Massachusetts. In het park ligt de hoogste berg van Noord Amerika, Mount McKinley, 6193 meter hoog. Het bijzondere van Mount McKinley is, dat 5500 meter van de berg zichtbaar is. (Mount Everest is wel hoger, maar er is slechts 3300 meter zichtbaar.)

In het park leven dall sheep, caribou, moose, grizzly beren, wolven, vossen, veelvraat, lynx, marters, bevers, grondeekhoorns, stekelvarkens, hazen en nog een aantal kleinere dieren. Ook vogels zijn goed vertegenwoordigd, uiteraard komen adelaars voor, maar ook de staatsvogel: willow ptarmigan (sneeuwhoen)

Per jaar komen 400.000 mensen naar Denali NP. Omdat het park beschermd natuurgebied is, zijn er strenge regels. Er is slechts 1 weg in het park van ongeveer 144 km lang. De eerste 20 km zijn geasfalteerd, de rest is onverhard. Met je eigen auto mag je niet verder dan de eerste 20 km. Daar is een controlepost en alleen tourbussen en voertuigen met ontheffing mogen verder rijden. Als je verder het park in wilt dan de eerste 20 km, zal je met een shuttle- of tourbus mee moeten.

Veel meer informatie over Denali NP in ons informatiepakket.

Katmai National Park

Katmai NP is beroemd om zijn beren, vulkanen en de ruige wildernis. Katmai is een National Park geworden om de Valley of the Ten Thousant Smokes te beschermen, een prachtig dal, ontstaan door vulkaanuitbarstingen. In Katmai zijn nog 14 actieve vulkanen. De meeste toeristen gaan echter naar Katmai om de grizzlyberen te zien. Tijdens de zalmtreks verzamelen zich tussen en 40 en 60 beren bij Brooks Falls om zich te goed te doen aan de overvloedig aanwezige zalm. Katmai NP is niet over de weg bereikbaar. Er zijn dagelijks vluchten vanuit Anchorage naar King Salmon. Daar moet worden overgestapt op een watervliegtuig dat je naar Brooks Camp brengt. Vanuit Brooks Camp is een dagtour mogelijk naar de Valley of the Ten Thousand Smokes.

Kenai Fjords National Park

Het landschap van Kenai Fjords NP is gevormd door gletsjers, aardbevingen en stormen. De Kenai Mountains worden afgedekt door het Harding Icefield, 53 km lang en 30 km breed, het grootste ijsveld in Noord Amerika. In Kenai Fjords NP zijn geen wegen, de beste manier om het park te bezoeken is per boot een tocht te maken door de diepe fjorden langs de kust. Dit kan vanuit Seward. Onderweg zal je otters, zeeleeuwen, zeehonden, veel vogels en misschien ook orka’s of bultrugwalvissen zien. Kajakken langs de ruige kust is ook een optie, hiken op het Harding Icefield kan wel, maar wordt zonder gids ten sterkste afgeraden vanwege de diepe spleten in de gletsjers. Exit Glacier, net ten noorden van Seward, is over de weg te bereiken.

Glacier Bay National Park

Glacier Bay NP ligt in het zuidoosten van Alaska en wordt soms aangedaan door cruiseschepen die door de Inside Passage varen. Glacier Bay was 200 jaar geleden nog geheel met ijs bedekt. Nu is het een (grote) baai waarin 16 gletsjers uitkomen. In de baai drijven dan ook vele grote ijsschotsen die van de gletsjers afvallen. De grote aantrekkingskracht van Glacier Bay is het aantal bultrugwalvissen dat in de zomer komt foerageren in het voedselrijke water. In de baai kun je prachtige kajaktochten maken. Er kan gehiked worden onder leiding van een ranger. In Glacier Bay NP zijn geen wegen, het is bereikbaar per boot of vliegtuig, vanuit diverse plaatsen in het zuidoosten. Dagtours naar Glacier Bay (whalewatch en gletsjers) vertrekken o.a. vanuit Juneau.

Wrangell-St. Elias National Park

Wrangell-St. Elias is het grootste NP, alles in Wrangell-St. Elias NP is groot: het heeft het grootste aantal bergen hoger dan 5300 meter in Noord Amerika. Mount St. Elias is de hoogste met zijn 6.000 meter en staat daarmee op de 2e plaats, na McKinley. Het heeft meer dan 100 gletsjers, waarvan er 2 tot de grootste ter wereld behoren: de Malaspina en de Nabesna. Het park is via twee wegen, die alleen ’s-zomers open zijn, per auto te bereiken. Aan de noordwest zijde bij Slana via de Nabesna Road en aan de zuidwest zijde via de Edgerton Highway en de McCarthy Road. Dan kom je nog maar een klein stukje het park in. Wil je verder het park in, dan zal je je moeten laten afzeten door een klein vliegtuigje. In Kennicott is een oude kopermijn, die te bezoeken is.

Kluane Lake - Wrangell-St. Elias NP
Grizzly in Denali NP
info@alaska4all.nl