Alaska 4 all
Vervoer + Autohuur
Alaska Wildlife
Alaska N.P.
Inside Passage/Ferry
Alaska Excursies
Alaska Slideshow
Veelgestelde vragen
Alaska Links
Meer Informatie

 

Veel gestelde vragen

 

Wat is de beste tijd van het jaar om naar Alaska te gaan?

Officieel loopt het seizoen van Memorial Day (laatste maandag in mei) tot Labor Day (eerste maandag in september). Dan is alles open, zijn alle wegen berijdbaar en alle excursies te boeken.

 

Is het koud in Alaska?

In het seizoen valt dat erg mee, de temperaturen liggen tussen de 12˚C en de 25˚C. Afhankelijk van de periode dat je er bent en de plaatsen waar je naartoe gaat.

 

Welke kleding moet ik meenemen?

Het beste is je te kleden in “laagjes”. Bijvoorbeeld een shirt met een (fleece) vest en een regenjack. ’s Morgens kan het nog fris zijn, dan heb je een vest nodig. Als de zon schijnt kan het vest uit. Verder makkelijke, dichte schoenen (wandelschoenen), sokken. Voor mooi weer evt. sandalen. In Alaska is alles en iedereen casual. Zelfs als je uit eten gaat is een sportieve outfit voldoende.

 

Hoe groot is het tijdsverschil?

Alaska loopt 10 uur achter op onze tijd.

 

Is het leven in Alaska duur?

Ja, het leven in Alaska is duurder dan in de rest van de US. Alles moet worden aangevoerd via het water of door de lucht. Het seizoen is kort, in drie, hooguit vier maanden moet het verdiend worden.

 

Zijn er goede supermarkten in Alaska?

Ja, die zijn er. Verdeeld over de staat zijn er grote supermarkten van Fred Meyer en Carrs/Safeway. Daar kun je alles krijgen wat je kunt bedenken. In de kleinere dorpen zitten soms kleine supers van IGA.

 

Kan ik mijn credit card gebruiken en/of geld opnemen met mijn bankpas?

Ja, credit cards kunnen gewoon gebruikt worden. Geld opnemen is het makkelijkst bij een ATM geldautomaat. Je betaalt daar wel een kleine vergoeding voor. ATM’s zijn overal te vinden.

 

Werkt mijn mobiele telefoon in Alaska?

Dat hangt af van je provider en van je toestel. Je moet in ieder geval een driebands toestel hebben. De meeste providers hebben inmiddels dekking in Alaska. Het bereik is wel beperkt tot de steden en dorpen. Zelfs in de kleinste dorpen staan masten, maar ben je het dorp uit, dan is er geen bereik meer. Mobiel bellen vanuit Alaska is wel erg duur. Prepaid Internationale telefoonkaarten zijn te koop bij de grote supermarkten. Daarmee bellen is spotgoedkoop, maar de telefoonmaatschappij heeft (bijna) alle openbare telefooncellen weggehaald. Je moet dus een telefoon zien te vinden. Vanuit hotels kun je via een buitenlijn bellen met je kaart, maar als je met een camper op reis bent kan dat een probleem zijn.

 

Kan ik op internet in Alaska?

Ja, dat kan. Echter net zoals met bellen ben je afhankelijk van de masten die er staan. Buiten de steden en dorpen gaat het niet lukken. De meeste hotels bieden free wifi aan en het aantal campings met free wifi groeit gestaag.

 

Hoe zijn de wegen in Alaska?

Over het algemeen zijn de wegen goed. Iedere winter vriezen veel wegen stuk, dus er zijn altijd wel wegwerkzaamheden. De meeste wegen zijn 2-baans. Rondom grote steden als Anchorage en Fairbanks soms 4- of 6-baans. Er wordt rustiger gereden dan wij gewend zijn. De maximum snelheid op de meeste wegen is 55 mijl per uur (88 km), soms 65 mijl per uur (104 km). Met huurauto’s en campers mag je niet op onverharde wegen rijden, een enkele uitzondering daargelaten.

 

Kan ik een camper huren met rijbewijs B?

Ja, in de US heb je aan rijbewijs B genoeg. Sommige verhuurders vragen een Internationaal rijbewijs.

 

Is een camper besturen moeilijk?

Niet echt. Je moet wennen aan de afmetingen van de camper. De opbouw is breder dan de bestuurderscabine, daar moet je rekening mee houden. Alle campers (en huurauto’s) hebben een automatische versnelling en cruise control, dat is heerlijk ontspannen rijden. Wegen en parkeerplaatsen zijn breder dan in Nederland.

 

Kan ik met openbaar vervoer reizen in Alaska?

Het openbaar vervoer is erg beperkt. In Anchorage en Fairbanks rijden stadsbussen, er is slechts één spoorlijn die loopt van Fairbanks via Anchorage naar Seward. Verder zijn er wat particuliere busbedrijven die tussen steden en dorpen rijden. Zij brengen je van A naar B, maar stoppen niet voor wildlife of om een mooie foto te maken. Juist buiten de bewoonde wereld is het mooi en zit het wild. Eigenlijk kun je niet zonder eigen vervoer.

 

Is wild kamperen gevaarlijk?

Als je je aan de regels houdt niet. Als je geen eten of afval buiten laat rondslingeren hoef je niets te vrezen. Ga je met een tent, laat je dan goed voorlichten door de plaatselijke ranger.

 

Waar kan ik het noorderlicht zien?

In het zomerseizoen is de kans op noordelicht nihil. Om het noorderlicht te kunnen zien moet het in ieder geval aardedonker zijn en er moet een heldere hemel zijn. Vanaf oktober beginnen de kansen toe te nemen. Hoe noordelijker je bent, des te groter de kans.

 

Waar kan ik beren en/of moose zien?

In principe overal. Het blijft een kwestie van de goede tijd en de goede plaats. Naar beren kun je een excursie maken. Er zijn zalmrivieren die veel beren aantrekken als er een zalmtrek is. Die plekken kun je opzoeken. Naar moose zijn helaas geen excursies, die kun je overal vinden waar eten voor ze is, tot in de steden en dorpen toe. Ze zijn ook gek op waterplanten, soms zie je ze in een meertje staan.

 

Zijn er veel muggen?

In het voorjaar en de zomer kunnen er veel muggen zijn, met name bij stilstaand water (meren). Een goed muggenmiddel met een hoog percentage Deet is aan te bevelen.

 

 

 

 

 

 

Alaska Marine Highway - op weg naar Skagway
Columbia Glacier - vanaf de ferry
info@alaska4all.nl